Döngüyü Tasarla © 2021 Tüm Hakları Saklıdır.
Konseptika

- Proje Çağrısı Başlangıç Tarihi: 11 Ekim 2024
- Proje Teslim Tarihi: 03 Mart 2025
- Ön Değerlendirme Tarihleri: 10 Mart 2025
- Kısa Listeye Kalan Yarışmacıların Duyurulması: 19 Mart 2025
- Kısa Listeye Kalan Yarışmacıların Son Teslim Tarihi: 13 Nisan 2025
- Jüri Son Toplantısı: 18 Nisan 2025
- Melek Yatırımcı Katılımları ile Proje Sunumu: 24 Nisan 2025
- Ödül Töreni ve Melek Yatırımcı Final Sunum: 8 Mayıs 2025

Başvuru

İleri Dönüşümü Tasarla 2023 Seçkisi
Kısa Listeye Kalan Projeler

 

Döngüyü Tasarla Yarışma Serisi 

22021-2024 yılları arasında farklı temalarda düzenlenecek Döngüsel Ekonomi için Disiplinlerarası Tasarım Yarışmaları serisi Döngüyü Tasarla, Yeniköy Rotary, İstanbul Rotary, Rotary 2420 Bölge, Koç Üniversitesi, ODTÜ Endüstriyel Tasarım Bölümü işbirliği ile düzenlenen ‘Döngüsel Ekonomi için Tasarım’ temalı bir yarışma dizisidir.

Doğrusal ekonomiden döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde farkındalıkları artırmak ve tasarımın, disiplinlerarası çalışmanın ve kurumlarla inisiyatifler arası işbirliğinin önemini vurgulayan projenin 2024 yılı teması İyileşmeyi Tasarla olarak belirlendi.

 

 2024 Yılı Teması: İyileşmeyi Tasarla

Yeniköy Rotary Kulübü, İstanbul Rotary Kulübü, Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar bölümü işbirliği ile düzenlenen 4. Döngüyü Tasarla Döngüsel Ekonomi Temalı Disiplinler Arası Tasarım Yarışması - İyileşmeyi Tasarla ’ nın amacı, 

  • Disiplinler arası bir yaklaşım ile iyileşme/iyileştirme pratiklerinin düşünülmesi 
  • Ürünlerin, servislerin, mekanların iyileştirme perspektifinden yeniden yorumlanması
  • Çevreye verilen zararı azaltmanın ötesinde doğal ortamların yeniden canlandırılması ve bireylerin, toplumların refahını artırmayı amaçlayan çözümlerin geliştirilmesidir.

 

 Kapsam:

İyileştirici tasarım, belirli bir işlevi karşılayan ürün, hizmet veya sistemler yerine zarar gören doğal yaşam ortamlarının yeniden canlandırılması (ekosistemlerin, bitkilerin, hayvanların), mevcutların daha da iyileştirilmesi ve bireylerin refahının iyileştirilmesini amaçlayan çözümler geliştirilmeyi hedefler. 

Bu yarışmada, sürdürülebilir tasarımın ana üç boyutu olan ekonomi, çevre ve toplum alanlarına katkı yapan iyileştirici tasarım çözümlerinin üretilmesidir.  Bu yarışma kapsamında değerlendirilecek projelerin aşağıdaki kategorilerinden iki veya daha fazlasını içermesi gerekmektedir. 

  • Yerel ölçekte teknolojik, ekonomik, çevresel ve politik sorunlar sonucunda zarar gören bir doğal alanın veya topluluğun eski haline dönmesine yardımcı olacak ürün, hizmet veya sistem çözümler,
  • Olası ani ekonomik, politik ve çevresel krizlere (ör. Deprem, sel) dayanıklı kentsel alanların yaratılmasını destekleyen çözümler, 
  • Doğanın ve doğadaki sistemlerin kendilerini yenileme pratiklerinden esinlenen çözümler, 
  • İnsanlar ve diğer canlıların bir arada huzur içinde yaşamasına olanak veren beraber var-olma (co-habitation) pratiklerini destekleyen çözümler,  

Bu yarışmada beklenen çözümlerin kapsamı gereği, disiplinlerarası etkileşim kurulması önemlidir. Değerlendirmeler, farklı disiplinlerden jüri üyeleri tarafından gerçekleştirilecektir.

 

Katılım Şartı:

Çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi küresel sorunlar, çok farklı etkenleri ve etkileri olması sebebiyle tek bir disiplinin tek başına çözüm üretebileceği sorunlar değildir. Bu sorunlara şu ana kadar üretilen çözümler, belirli alanları kapsamakta ve bütüncül olmaktan uzaktır. Bu nedenle, yarışmacılardan iyileşmeyi tasarlama çözümlerini yeniden düşünmelerini isteyen bu yarışmada, disiplinler arası etkileşim kurulması bir ön koşul olarak belirlenmiştir.

Adaylar öğrencisi/mezun oldukları akademiden bağımsız bir şekilde, bireysel başvuruda bulunabilir. Akademisyenler öğrenci ve mezunlarının projelerini önerebilir. Aynı form ile başvuru sayfası üzerinden kayıt alınmaktadır. Yarışmada beklenen çözümlerin kapsamı sebebiyle disiplinlerarası etkileşim kurulması hedeflenmektedir. 

Yarışmaya katılan ekipler en fazla beş kişiden oluşabilir.

Her disiplin kategorisinden (tasarım, mühendislik ve sosyal bilimler) en az birer kişi ile etkileşimli olması beklenmektedir. Etkileşim görüş niteliğinde olabilir.


a. Tasarım disiplinleri: Endüstriyel tasarım, Mimarlık, Şehir-bölge planlama, Grafik tasarım, Moda tasarımı, Tekstil tasarımı, Etkileşim tasarımı, Görsel iletişim tasarımı vb.

 

b. Mühendislik disiplinleri: Makine mühendisliği, Bilgisayar mühendisliği, Endüstri mühendisliği, Mekatronik mühendisliği, Kimya mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Gıda mühendisliği, vb.

 

c. Sosyal Bilimler: Sosyoloji, Psikoloji, Antropoloji, İletişim, Siyasal Bilimler Toplumsal cinsiyet çalışmaları, vb.


Ekibinizin disiplin ve mezuniyet şartlarını karşıladığını görebilmemiz için, başvuru sisteminde ekip üyelerinin öğrenci belgesi, diploma, mezun belgesi, vb. belgelerinin kopyalarının yüklenmesi ve farklı disiplinlerden katkıların referanslarının bildirilmesi gerekmektedir.


Yukarıdaki şartları sağlamayan başvurular, değerlendirmeye alınmayacaktır. 

 

 

Süreç:

1. Aşama 

‘İyileşmeyi Tasarla’ Fikrinin Kısa Özeti
Tasarım çözümünün kısa bir özetinin 03 Mart 2025 tarihine kadar Döngüyü Tasarla web sitesi üzerinden teslim edilmesi gerekmektedir.

Bu kısa özet şu detayları içermelidir:
a. Önerilen iyileşmeyi tasarla projesinin ve projedeki paydaşların tanıtılması
b. Projenin görselleştirilmesi
c. Paydaşların bu senaryolara dahil olmak için motivasyonlarının ve çekincelerinin kritik bir değerlendirilmesi
d. Bu senaryoların gerçekleşmesi için gerekli olan tasarım çözümlerinin ve altyapının imkan ve kısıtlarının değerlendirilmesi
Bu aşamada ürün görselleştirilmesi talep edilmemektedir.

Teslim edilen projeler, jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek ve kısa listeye kalan ekipler 19 Mart 2025 tarihinde web sitesi üzerinden duyurulacaktır. Kısa listeye kalan ekiplerden, projelerini geliştirmeleri için 13 Nisan 2025 tarihine kadar süre tanınacaktır. Bu ekipler, 24 Nisan 2025 tarihinde gerçekleşecek olan melek yatırımcılara yapılacak proje sunumuna davet edilecektir.

 
2. Aşama 

Çark Etkinlikleri 
Davetli konuşmacılarla yürütülen, genel olarak döngüsel ekonomi ve sürdürülebilirlik, tema özelinde de ileri dönüşüm ekonomisi, paylaşım ekonomisi ve ürün-servis sistemleri üzerine panellerden oluşan bu etkinlikler, hem yarışmacılara destek olmak hem de toplumun bu konular hakkında daha bilgi edinmesini sağlamak için düzenlenmektedir.

2021 yılında ‘Tamiri Tasarla’ ,  2022 yılında “ Yeniden Kullanımı Tasarla “ , 2023 yılında “ İleri Dönüşümü Tasarla “kapsamında düzenlenen etkinliklerin listesine Çark Etkinlikleri sayfamızdan, panellerin kayıtlarına da Döngüyü Tasarla - YouTube  ve  Bir Fikrin Mi Var - Youtube kanalımızdan ulaşabilirsiniz. 

 

3. Aşama 

Yarışma ve Sunum
Kısa listeye kalan ekipler, yarışmanın son aşaması olarak 24 Nisan 2025 tarihinde projelerini hibrit bir ortamda melek yatırımcı ağlarına sunma fırsatı bulacaklardır.

 

4. Aşama 

Ödül töreni ve Sergi
Yarışma projelerinin jüri üyeleri tarafından değerlendirilmesinin ardından 8 Mayıs 2025 tarihinde final sunumları ve sonuçların açıklanması ile ödül töreni gerçekleşecektir.


Ödül töreni yeri ve birinci seçilecek projeye verilecek ödül daha sonra açıklanacaktır.

 

Seçici Kurul ve Değerlendirme

Yarışma için bir seçici kurul (jüri) oluşturulacaktır. Seçici kurul hem ilk aşamada gönderilen ‘İyileşmeyi Tasarla’ projelerini değerlendirip kısa listeyi oluşturacak, hem de sonraki aşamada yarışma projelerini değerlendireceklerdir.

Sonuçların ilanından sonra seçici kurul, katılan ekiplerle ayrı ayrı geri bildirim toplantıları düzenleyecektir.

Seçici kurul ve danışman kurul üyeleri 3 farklı disiplini ve destekçi kurumları temsilen 5’er üyeden oluşturulacaktır.

Değerlendirme kriterleri, seçici kurul üyelerinin belirlenmesinin ardından, üyeler ile beraber detaylandırılacak ve yarışma web sitesinde duyurulacaktır.

Yarışma şeffaf bir değerlendirme süreci ile yönetilecek, değerlendirme sonuçları web sitesi ve sosyal medya kanalları üzerinden ekiplerle ayrıca paylaşılacaktır.

Bu yarışmanın amaçlarına paralel olarak, proje genel değerlendirme kriterleri aşağıdaki gibi özetlenebilir:
● Özgünlük ve yenilikçilik:  Önerilen ileri dönüşüm projelerinin mevcut pratiklerden farklılaşmasını sağlayan özelliklerinin olması, ii) bu projeleri destekleyen / imkanlı kılan ürün ve servis tasarım çözümlerinin muadillerinden ayrışan özelliklerinin olması
● Gerçekleştirilebilirlik ve uyarlanabilirlik: Önerilen çözümlerin mevcut teknolojik imkanlar dahilinde gerçekleştirilebilir ve farklı bağlamlara da uygulanabilir olması
● Disiplinlerarasılık: Disiplinlerarası yaklaşımın tasarım çözümüne katkısı
● Katkı ve yaygın etki: Önerilen tasarım çözümlerinin yerelde ekonomik ve sosyal kalkınmaya katma değer yaratacak özelliklerinin olması
● Erişilebilirlik: Geliştirilen çözümlerin toplumun farklı kesiminden bireyler tarafından erişilebilir olması

 

Ödüller ve İmkanlar 

Yarışmayı kazanan ekibe birincilik ödülü verilecek, kısa listeye kalan ekiplere projelerini melek yatırımcı ağlarına sunum yapabilme fırsatı sağlanacaktır.

 

Sponsorluk, Destek ve İşbirliği İmkanları

Yarışma ve etkinliklerin gerçekleşmesinde olabilecek destek kategorileri şu başlıklardadır:

A. Organizasyon desteği maddi destektir. Ödül, burs, etkinlik ve genel organizasyon masraflarının desteklenmesine katkı sağlar. Toplam bütçe farklı oranlarda destekçiler tarafından karşılanmaktadır. Karşılığında kurum logosu, etkinlik, afiş ve duyurularında yer alacak, firmayı temsil eden kişi / kişilere ödül takdimi, jüri ve konuşmacı olabilme imkanı sağlanacak, logoya etkinlik videolarında yer verilecektir. 

B. Prototipleme ve Ürün Desteği
tasarımcıların yarışma sırasında mokap üretimi için ihtiyaç duyabileceği malzeme, ürün, servis ve ekipman desteği dir. Bunlar sarf malzemesi olabileceği gibi 3D baskı, kağıt baskı, lazer ve benzeri servisler de olabilir. Karşılığında kurum logosunun yayınlarda ve videolarda kullanılması şeklindedir. Ödül töreninde plaket verilecektir.

C. İletişim Desteği
etkinliklerin kurum kanalları ve ağından duyurulması, yayın hazırlıkları ve konuşma moderasyonu yapılması şeklindedir. Kurum logosunun yayınlarda kullanılır ve konuşmacı ve jüri temsili sağlanır. 

D. Mekan Desteği
yarışma, ödül töreni ve serginin yapıldığı mekanların ve web sitesinin sağlanmasıdır. Kurum logosunun yayınlarda kullanılır. Etkinlik videolarında tanıtımı yapılır.  

 


 
 

Seçici Kurul:

Doç. Dr. Aykut Coşkun

Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar

Prof. Dr. Birgül Çolakoğlu

İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı

Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu

Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

Prof. Dr. Yeşim Erbil

Endokrin Cerrahisi

Yıldız Güven

İstanbul Rotary Kulübü Çevre Komitesi, Güven Global Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığı






Düzenleyenler

Destekleyenler